Το μέλι

 

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γνωστό από την αρχαιότητα για την ωφέλιμη δράση του στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Βασικό συμπλήρωμα διατροφής της καθημερινής μεσογειακής διατροφής, περιέχει μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, λιπαρά και οργανικά οξέα, αμινοξέα και ένζυμα .

 

 

 

Θρεπτική αξία του μελιού

Η συχνή χρήση του μελιού δίνει δύναμη και ευεξία στον οργανισμό.  Βοηθά την λειτουργία των ενδοκρινικών αδένων και τον ελαττωματικό μεταβολισμό, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου, είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό. Το μέλι είναι πηγή ενέργειας για τους αθλητές, τα παιδία, τις εγκύους, τους άρρωστους, και κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Μας εφοδιάζει με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Γνωστό το μέλι επίσης για τις αντισηπτικές ιδιότητες του.

 

 

Η κρυστάλλωση του μελιού

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυσική προέλευση του μελιού κι επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε και νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα και σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

 

Το χρώμα του μελιού

Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο κ.λ.π.) και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γέυση.

Είδη Μελιού

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι μελιτωμάτων που παράγεται από τον χυμό του Πεύκου, της Ελάτης και άλλων δασικών φυτών. Το ανθόμελο όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι, έχουμε μέλι Θυμαριού, Πορτοκαλιάς Ηλίανθου, Ερείκης, Καστανιάς, Βαμβακιού, Πολυκόμβου κ.κα. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με κύριες κατηγορίες το μέλι Πεύκου και Ελάτης. Η κάθε κατηγορία μελιού έχει τις εξής  ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά που την κάνει να ξεχωρίζει απ όλες τις άλλες.

 

Το Μέλι

welcome

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά....

Ο Βασιλικός Πολτός

about us

Ο Βασιλικός Πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων...

Η Γύρη

location

Η γύρη ΑΝΘΗΜΑ είναι το προϊόν που βρίσκεται στα άνθη των φυτών, το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες...

top