Η Πρόπολη

 

Η πρόπολη στην Υπηρεσία του ανθρώπου

Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες  από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.

 

Η ονομασία οφείλεται στο ότι  οι μέλισσες την τοποθετούν  μπροστά στην είσοδο της κυψέλης  (προ της πόλης) ώστε να την στενέψουν και να εμποδίσουν την είσοδο στη φωλιά διάφορων εχθρών όπως είναι τα ποντίκια, μεγάλες πεταλούδες και άλλα.

 

Χημική σύσταση

Η πρόπολη περιέχει κύρια ρητίνη (55%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Φυσικές ιδιότητες

Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από τη φυσική της σύσταση. Συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή, σκούρο καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, στη βενζίνη και σε διάλυμα καυστικού νατρίου. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25οC είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 15 οC  γίνεται σκληρή και εύθραυστη.

 

Το Μέλι

welcome

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά....

Ο Βασιλικός Πολτός

about us

Ο Βασιλικός Πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων...

Η Γύρη

location

Η γύρη ΑΝΘΗΜΑ είναι το προϊόν που βρίσκεται στα άνθη των φυτών, το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες...

top